Czy powinienem kupić Wallbox lub ładowarkę Charge Point Home do mojego domu, aby naładować mojego Ariya? Samochód był dostarczany z ładowarką poziomu 2. Czy istnieje konkretna ładowarka, która ładowałaby samochód szybciej?
Nissan i Wallbox nawiązały współpracę, aby zaoferować zniżkę. To jedyna istotna rzecz w tym, że jest na stronie Nissana. (To też dobry.) Dostępnych jest WIELE opcji, a każda ładowarka J1772 będzie działać dobrze.Niedawno kupiłem ariya evolve + i szukałem domowej ładowarki do samochodów elektrycznych. Czy wallbox jest najbardziej polecaną ładowarką do tego pojazdu, ponieważ jest jedyną na stronie Nissana, czy też można wypróbować inne ładowarki, takie jak chargepoint lub juicebox. Co jest takiego specjalnego w wallboxie, skoro jest na stronie ariya? Mój lokalny zakład użyteczności publicznej oferuje 300 $ zniżki na chargepoint!
Z dwoma miesiącami darmowego ładowania EVGO, w zeszły weekend zainstalowałem ładowarkę Emporia 48A z twardym przewodem i od razu działała dobrze, ładując moją Ariyę z mocą ~7,5 kW. Konfiguracja aplikacji jest bardzo prosta, ale konfiguracja przewodów i okablowania (4 AWG) wymaga bezpieczeństwa, umiejętności i narzędzi - zajęło mi to cały dzień DIY.Emporia 48A ze względu na świetną recenzję i cenę - W sprzedaży za 300 $ @Amazon kilka dni temu, teraz 400 $. Jeśli masz panele słoneczne, można go połączyć z Emporia Vue, aby ładować tylko wtedy, gdy jest nadmiar energii, aby zaoszczędzić koszty.
Kupiłem miedziany przewód #4 AWG (pozycja #72610) i wyłącznik 60A w Lowes. Home Depot również powinien je mieć.#4? Czy ten miernik jest dostępny? Jaki rozmiar wyłącznika?
Ugh🥵Kupiłem miedziany przewód #4 AWG (pozycja #72610) i wyłącznik 60A w Lowes. Home Depot również powinien je mieć.
Przewód miedziany jest dostępny tylko w kolorze czarnym i owinąłem jeden na końcu taśmą izolacyjną jako zamiennik czerwonego.
Kilka wskazówek dotyczących instalacji:
- Przewód jest trochę za duży, aby zmieścić się w kwadratowym gnieździe ładowarki. Trochę spiłowałem końcówkę przewodu, aby pasowała.
- Bardzo trudno jest włożyć trzy przewody do rury, jeśli nie jest prosta. Ostatni przewód lekko nasmarowałem smarem i było o wiele łatwiej.
Potrzebowałem tylko 5 stóp, aby połączyć się z zewnętrznego panelu elektrycznego przez płytę gipsowo-kartonową do garażu.Użyłem #6. Już teraz trudno mi ciągnąć lub zginać. A blok zacisków wewnątrz puszki ściennej lub Autel nie ma wystarczająco dużo miejsca na zaciskanie lub wkręcanie. To trochę przesada z #4 (85A). Ile cię to kosztowało? Przy moim przebiegu 100 stóp kosztowałoby mnie to co najmniej 1 tys. Zatrudniłem jednak jakiegoś wykonawcę. Nie mam narzędzi do tego zadania. Z #4 zabezpieczyłbyś się na przyszłość dla większego akumulatora. Ładne.Tak, oznacz przewód gorący lub zimny, aby zaoszczędzić trochę $, ponieważ używają tego samego rozmiaru.
Teraz muszę tylko znaleźć dobrego wykonawcę instalacji fotowoltaicznej.
Obwody są oceniane na 80% wydajności dla obciążeń ciągłych. 100% wydajności dotyczy tylko użytkowania przerywanego. Oznacza to, że maksymalny EVSE, który można bezpiecznie uruchomić w obwodzie 30 amperów, to EVSE 24 ampery. Nissan EVSE ma 30 amperów i gdyby nie zadziałał wyłącznik, nadal byłby niebezpieczny. Twoje okablowanie 10 AWG jest również ograniczone do maksymalnie 30 amperów, 24 ampery ciągłe. Potrzebowałbyś co najmniej obwodu 40 amperów. Opcje to zakup EVSE 24 ampery (lub takiego z konfigurowalnym natężeniem, np. Grizzl-E) z odpowiednią wtyczką lub uruchomienie nowego obwodu.Tutaj potrzebuję pomocy od moich zaufanych członków zarządu.
Dzisiaj mój elektryk przyszedł, aby przyjrzeć się okablowaniu mojego home.charger. Będę używał dostarczonej ładowarki Nissan portal EVSE.
- obecne gniazdo pralki ma stare Nema 10-30R
- elektryk nie znalazł wyłącznika 30a w skrzynce obwodów. Obecnie kabel o grubości 10 biegnie od skrzynki obwodów do starego gniazda Nema 10-30R
- omówiliśmy to i najmniejsza ścieżka oporu bez nowego okablowania (i uniknięcia zezwoleń miejskich) polegała na dodaniu wyłącznika 30a i wymianie na nowe gniazdo 10-30R. Gotowe.
Oto mój problem po zakończeniu instalacji. Wyjąłem przenośny EVSE Nissana i miał on wtyczkę 14-50. Oczywiście ta wtyczka 14-50 nie pasuje do nowo zainstalowanego gniazda Nema 10-30R i będzie potrzebny adapter. Nie mógł znaleźć dla mnie żadnego w Internecie. Nie jestem pewien, jakiego rodzaju adaptera lub marki potrzebowałbym. Sugestia?
Jak duża jest różnica w prędkości i zasięgu między użyciem wyłącznika 40a a 30a?
Nissan EVSE to ładowarka o natężeniu 30 amperów i nie można jej zmniejszyć. Używanie jej w obwodzie 30 amperów NIE jest bezpieczne.10 gauge = 30A, max current you can use is 24A. so 30A breaker is good. Using the Nissan EVSE is ok but I don’t trust adapter converting NEMA 30R to NEMA 14-50. If you already add breaker why not go bigger 40A. If you have pix of the panel I can tell better.
How far from panel to the plug?
Tak, wiem. Jeśli dodał wyłącznik 30A, NemA 14-50 jest nadal w porządku z regulowaną ładowarką. Nissan EVSE nie będzie do tego dobry.Nissan EVSE to EVSE 30 amperów i nie można go zmniejszyć. NIE jest bezpieczne używanie go w obwodzie 30 amperów.
Trochę zdezorientowany. Czy będziesz miał gniazdo wyłącznie do wtyczki CAR (moim zdaniem) nie chcesz odłączać suszarki za każdym razem, gdy musisz podłączyć samochód?? Może źle zrozumiałem twoje wyjaśnienie. Mam gniazdo wyłącznie do samochodu w garażu i cały czas ładuję do 100% (Jayway mówi, że nie ma problemów, ufam mu) Przejście do 100% vs EVGO 90% dodaje mile. Również 4 pompy Evgo w pobliżu mojego domu zawsze mają problemy, więc 3 nie działają przez 2 miesiące. ALE!!!! Nadal doceniam EVGO za darmo przez 8 miesięcy. TERAZ!!! Zabieram 9 członków rodziny do Disneyland Calif. Czw. Jazda autostradą 5 Grapevine zabije baterię. Z El Dorado Hills Ca. do Anaheim 7 godzin (w Tacoma) jazda Ariya po Grapevine Mountains 2 przystanki dodające 2-3 (teraz 9-10 godzin) w każdą stronę. (NIE MA SPOSOBU EV) Ariya będzie siedzieć w domu, to wakacje bez patrzenia na baterię. Nadal kocham Ariya Evolve + z 15 000 mil WSZYSTKIE MIASTO, ale takie były moje intencje zakupu, więc nadal SZCZĘŚLIWY. Moim drugim problemem jest to, że PGE wkrótce podniesie stawki do najwyższych w NARODZIE. Również Tacoma ma tylko 3000 mil w ciągu ostatnich 15 miesięcy, więc gotowa na podróż. Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich. INFRASTRUKTURA ssie dla EV, dopóki każdy zjazd z autostrady nie będzie miał łatwego podłączenia. EV straci status, zwłaszcza dla osób dojeżdżających do pracy, które muszą ładować...Tutaj potrzebuję pomocy od moich zaufanych członków zarządu.
Dziś mój elektryk przyszedł, aby przyjrzeć się okablowaniu mojego home.charger. Będę używał dostarczonej ładowarki Nissan portal EVSE.
- obecne gniazdo pralki ma stare Nema 10-30R
- elektryk nie znalazł wyłącznika 30a w skrzynce obwodów. Obecnie kabel o przekroju 10 AWG biegnie ze skrzynki obwodów do starego gniazda Nema 10-30R
- omówiliśmy to i najmniejszą ścieżką oporu bez nowego okablowania (i uniknięcia zezwoleń miejskich) było po prostu dodanie wyłącznika 30a i wymiana na nowe gniazdo 10-30R. Zrobione.
Oto mój problem po zakończeniu instalacji. Wyjąłem przenośny Nissan EVSE i miał on wtyczkę 14-50. Oczywiście ta wtyczka 14-50 nie pasuje do nowo zainstalowanego gniazda Nema 10-30R i będzie potrzebny adapter. Nie mógł znaleźć żadnego dla mnie w Internecie. Nie jestem pewien, jakiego rodzaju adaptera lub marki potrzebowałbym. Sugestie?
Jak duża jest różnica w prędkości i zasięgu między użyciem wyłącznika 40a a 30a?